Iratkozz fel okosotthon tippekért, trükkökért! Értesítünk akcióinkról!

Merre tart az okos otthon “biznisz” Magyarországon?

okos ottoh fibaro

Tetszik, nem tetszik, aki az okos otthon “biznisz”-ben dolgozik vagy vállalkozik pár dolgot el kell fogadjon:

  • Sok a téves információ a lakosság, felhasználók körében.
  • Sok helyen már vannak okos otthon eszközök, amelyeket be szeretnének integrálni a kiválasztott rendszerbe. Pl.: Fibaro okos otthonba-Hue izzókat,stb.
  • Szinte senki nincs tisztában egy kulcsrakész átlagos okos otthon rendszer árával. Általában drágábbnak hiszik, mint amennyiben valójában kerül.
  • Folyamatos a fejlődés, mindig új dolgokat kell tesztelni, kipróbálni, tanulni.

Sajnos ezen a területen is érvényes ránk Magyarokra a két részre szakadt ország.

Miért is?

1.

Van egy bizonyos embertípus, aki azt gondolja, hogy ezt majd Ő minél olcsóbban megoldja. Túrja a neten, chatel, hogy minél olcsóbb legyen az okos otthona. Nincs is ezzel semmi baj. Van akinek van erre vénája, energiája. Rendel Kínából 5e ft-os cuccokat, aztán segítséget kér fórumon, hackel, szenved, de valahogy csak megoldja, félpénzből.

2.

Második típus, aki nem akar ezzel szenvedni, van elég dolga, munkája. Inkább többet fizet, drágább rendszert választ de garanciát akar és biztos működést, rengeteg lehetőséget, egy platformot.

fibaro okos otthon

Nekünk nem tisztünk eldönteni melyik a jó döntés, szerintem attól függően milyen beállítottságú a felhasználó, mindegyik jó döntés lehet.

Mint okos otthon kivitelező és forgalmazó cég rengeteg cuccot kipróbálunk, kisérletezünk ennek mentén egyet el kell mondjunk: Azt ne gondolja senki, hogy a 2500 forintos relé ugyanolyan jó mint a 15000 ft-os. Azt ne gondolja senki, hogy a wifi-s kommunikáció okos otthonra ugyanolyan, mint a z-wave protokoll, amit az okos otthonokra találtak ki. Egy 50.000 ft-os központ nem ugyanazt tudja mint a 200.000 ft-os.  Persze a pénztárca és az igények döntik el, hogy ki mit választ.

Visszatérő probléma, hogy a felhasználó utána botlik belénk, hogy rendelt cuccokat a netről és nem tudja összerakni… Azzal szembesül, hogy a netről vett rendszerekhez nincs segítség, nincs support, nem marad más, csak a fórumokon kutakodás, mert valószínű ugyanazt a problémát már megoldotta valaki.

 

okos otthon fibaro

Visszatérve az alap felvetésre, bárki bármerre akar is elindulni. Egyet tudok javasolni, ne csak az árcédulát nézze. Járjon utána a rendszerek tudásának, felépítésének, porblémáinak, stb..

Vásárlás előtt kérjen tanácsot tőlünk, ne utána, mert akkor már kisebb a mozgásterünk.

Megnézzük például a Facebookon, a csináld magad fórumokat, másról sem szólnak, hogy valaki beír, hogy ez vagy az a termék nem működik. Ez a baj, az a baj, tanács kell, segítség kell, stb.. Nem sok posztot látok, arról, hogy minden rózsaszín és szuperül működik! 🙂 Gondoljuk meg, főleg, ha nem 20 éves informatikusok vagyunk, hogy a “csináld magad” forradalomnak bevállaljuk-e a sötét oldalát is?

Egyet fogadjunk el: Egy Fibaro vagy Zipato vagy bármelyik  nevesebb rendszer nem véletlenül drágább. Csodák nincsenek!

Kialakult tehát ez a két tábor és ezzel nincs is semmi baj.

Jó tanácsként, hogy hasznos legyen ez a blog bejegyzés annak, aki okos otthonon töri a fejét a következőt tudom tanácsolni:

Szánja rá az időt és ne a szomszéd nénivel beszéljen az okos otthonokról, hanem keresse meg a közelében lévő okos otthon céget és kérjen egy ingyenes konzultációt. Nézze meg mik a lehetőségek, mit nyújt az adott rendszer. Kérjen árajánlatot! Próbálja ki!!! Nézze meg az adott rendszer kezelőfelületét!

Így már el lehet indulni. Korrekt információkat fog kapni, nem “talánokat”. Ki fog nyílni a világ, mert rá fog jönni, hogy mennyi mindenre jó egy jól összerakott rendszer.

Irja össze, hogy milyen eddig vásárolt okos termékei vannak, amit be szeretne integrálni a jövőbeli rendszerébe. Mert most szólok: Nem lehet mindent, minden rendszerbe beilleszteni. A legjobb, ha minél kevesebb külön platformos okos kütyüje van. Nézzék meg hogy lehet beintegrálni, vagy mit lehet tenni ezekkel.

Utána ezzel az “alap” tudással információval, könnyebb lesz további infókat szerezni, nem fogunk elveszni …El tudjuk dönteni, hogy komplett kivitelezés kérünk, vagy mi magunk fogunk telepíteni, szerelni,  programozni. Valamint ki tudjuk választani a számunkra szimpatikus márkát.

Merre tartunk?

Egyre jobban előtérbe kerül az okos otthon szakma. Egyre több okos otthon megoldás születik. Egyre jobban bekerül a köztudatba ez a terület Ezzel párhuzamosan egyre több az igény, okos otthon kialakítására, automatizálásra. Igény van a költségoptimalizálásra, környezettudatos megoldásokra, még több kényelemre, high-tech megoldásokra.  Ez érvényes egyaránt az ipari, céges és lakossági  szegmensre is.  Okos otthon forradalom küszöbén állunk..:) Egyre többet beszélnek már az “okos város” fogalmáról.

Remélem egy picit tudtunk segíteni annak, aki most kacérkodik az okos otthonok beszerzésével!

Kövess minket a facebookon is:

https://www.facebook.com/myhomecontrol.hu/

Okos otthont Mindenkinek! 🙂

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..